Hundratusentals svenskar har under åren spelat lotto på Svenska Spel. Även om givetvis merparten har gått tomhänta, har Svenska Spel Lotto ändå kunnat dela ut närmare 2000 miljonervinster sedan starten på 1980-talet!

Svenska Spel lotto – historia

Svenska Spel ägs av svenska staten och kontrolleras av Lotteriinspektionen. Andra liknande bolag som bedriver spelverksamhet är Spero, Folkspel och ATG, som du säkert också har hört talas om. Svenska Spel bildades 1997 när man slog samman Penninglotteriet och Tipstjänst. Nästan 20 år tidigare lanserade man dock Lotto, närmare bestämt 1980. Lotto var det första spel som inte hade någon koppling till idrotten. Samtidigt tog man bort det tidigare populära Siffertipset.

1984 lanserades sedan Lotto med Joker och i 2005 inträffade en annan viktig händelse, nämligen lanseringen av Svenskaspel Drömvinsten.

Fakta om Svenska Spel lotto

Från början var det bara en lottodragning i veckan från Svenska Spel Lotto, medan det idag är två (onsdagar och lördagar). Lottodragningen sänds i tv4. För att spela lotto hos Svenska Spel Lotto behöver du välja 7 nummer av 35 möjliga, och hoppas på så många rätt som möjligt. Att vinna den allra högsta vinsten på Svenska Spel lotto har en sannolikhet på 1:6 724 520 för varje spelad rad. I varje lotto dragning är det två spelplaner, Lotto 1 och Lotto 2.

Svenska Spel lotto med joker

När du spelar på Svenska Spels lotto kan du även spela lotto med joker. I detta fall ska du välja en rad med 7 siffror mellan 0 och 9. Det går fint att välja samma siffra flera gånger. När du spelar på Lotto med Joker har du chans inte bara på de vanliga vinsterna, utan även på den så kallade Drömvinsten, med en garanterad summa på 75 miljoner svenska kronor. För att få Drömvinsten måste du dock ha både 7 rätt på vanligt lotto och minst 2 rätt på lotto med joker. För varje vecka som ingen vinner Drömvinsten ökas den på, varför den alltså i realiteten kan bli hur stor som helst!

De allra högsta vinsterna på Svenskaspel Drömvinsten har landat på över hundra miljoner kronor, ibland mer än 200 miljoner kronor!

Spela på lotto – vad ska man tänka på?

Att spela på lotto är mycket enkelt och något som alla kan lära sig. Det innebär dock inte att lottospel är helt riskfritt. Precis som med alla andra spelformer finns en risk för beroende, varför det kan vara smart att sätta upp en fast budget för vad du får spela på varje månad.

Något annat du bör ha i åtanke, vare sig du spelar på Svenska Spel lotto eller kanske Lotto Li eller Pluslotto online, är att det alltid kommer att vara slumpen som avgör om du vinner. Betala aldrig för vinnartips, strategier eller lottorader, då det aldrig kan garantera dig en vinst eller ens öka chansen att vinna.

Hur gör man för att spela på Svenska Spel lotto?

För att spela på Svenska Spel lotto kan du besöka närmaste spelombud, ofta en kiosk eller liknande, eller deras hemsida (klicka på Svenska Spel länken här på sidan). På hemsidan kan du enkelt lämna in din lottorad genom några enkla knapptryckningar och betala med exempelvis kreditkort. Nu gäller det bara att vänta in veckans lottodragning från lotto Svenska Spel och hålla tummarna för att det blir den tur denna gång!